Utan att lova för mycket så tror jag stort på denna batch, detta är första gången riktigt jag tycker att vörten smakade riktigt bra efter kokets slut, och jag kan knappt bärga mig att på smaka på denna brygd när hösten börjar göra sig påmind.
Hur som helst, jag tänkte ta er med genom brygget steg för steg nedan, för att så gott jag kan kunna återskapa ölet vid lyckat resultat, alternativt förändra något för att nå ett ännu godare öl!
Batch #1 - Dödsstauten
Bryggdag: 2015/08/21
Starttid: 17:00
Det viktigaste vid en bryggning har jag lärt mig är renlighet, därför var det första som gjordes att noggrant diska all utrustning som skall användas, först med diskmedel och därefter med desinfektionsmedel. En sköljning med kallvatten mest för att det känns bäst, och därefter lufttorkning på en ren diskhandduk. Kylväskan som användes till vörtkoket diskades med samma procedur, men fylldes därefter med varmt vatten och ställdes med locket på, för att komma upp i temperatur.
Det kokkärl som senare skulle användas diskades först ur, och fylldes därefter upp med den mängd lakvatten som behövdes, 5 L, och ställdes därefter på plattan för att kokas upp.
Renlighet är en dygd! |
All malt vägdes upp och lades i separata skålar, rökmalten och chokladmalten krossades tills dess att de liknade den krossade pale alemalten i textur. Nu skulle jag så klart även vägd upp havregrynen, något som jag glömde och kommer att påverka nästa moment!
Nu togs locket av kylväskan, och det varma vattnet hälldes ut. Maltpåsen träddes över öppningen, så att botten av påsen var någon centimeter över väskan botten. All vört hälldes därefter i påsen. Termometerns givare lades ovanpå malten.
När lakvattnet kommit ner i temperaturer kring 10⁰C över den önskade lakningstemperaturen, som i detta fall var 68⁰C, hälldes den över malten och locket till kylväskan sattes snabbt på för att inte låta någon värme läcka ut! Här startades en timer på 60 minuter.
Temperaturen sjönk till den önskade lakningstemperaturen i väskan. |
Vört svart som natten! |
När timern pep på 60 minuter lyftes påsen upp ur vörten, och fixerades under locket för att låta så mycket av väskan i malten få rinna ner i väskan. När detta pågått ett tag pressades påsen ihop för att få ut det sista, och totalmängden i väskan mättes därefter upp till 4,5 L vört. Närmare 1 L vätska har bundits upp av malten!
Humlen som valdes var Simcoe. I och med att det var mitt första riktiga brygg så är min erfarenhet inom humlesorter begränsad! Detta var dock en av de sorter som jag lade till i min beställning, och beskrivningen var tilltalande. Den hade en väldigt angenäm doft som spred sig i köket så fort jag öppnade påsen till pelletsen!
Jag valde att alla tre givar skulle vara av samma storlek, 6 g, och mätte upp dessa i tre separata kärl. Ambitionen när jag valde att testa på att laka malten i påse, eller Brew In A Bag (BIAB), var att minska andelen rester från malten i vörten. Av samma anledningen tillsattes humlen i saftsilsduken som säkrades i ett av kastrullens handtag. Även om vörten ska silas efter kok och kylning så kan det inte skada att redan i tidigt skede försöka få bort så mycket som möjligt!
Konvektiv kylning in action! |
Den silade vörten fördes därefter tillbaka till damejeannen, ett halvt paket safe ale 04 tillsattes, och vörten skakades i ett par minuter för att syresättas så bra som möjligt. När allt detta var färdigt stod uret på strax efter 9 på kvällen, hela brygget tog alltså strax över 4 timmar, medräknat disk och rengöring (i alla fall den initiala, idag återstår en och annan findiskning av utrustning innan den kan stoppas tillbaka i sin låda!).
Nu är planen att detta ska få stå och primärjäsa i 7 dagar, därefter ska ölet tappas om, och 0,5 L kallbryggt kaffe på 32 g kaffegrus ska tillsättas! Efter det ska det stå ytterligare 2 veckor i damejeanne och därefter tappas om på flaska!
Vid primning av ölet innan det sätts på flaska funderar jag på att använda muscovadosocker istället för vanligt socker, jag ska göra lite efterforskning om det är en bra ide eller ej!
Sådär, det var hela brygget, från start till slut, statusuppdatering borde komma om en vecka gällande detta öl iallafall, vem vet, ytterligare en batch kanske sätts i början på nästa vecka?
Tack för titten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar